вторник, 28 октомври 2008 г.

Алергиите при децата: въпроси и отговори

Какво представляват алергиите?
Алергиите са неправилния отговор на имунната система срещу вещества, чужди на организма. Контактът с безвредни субстанции като например полени предизвиква имунитета да реагира така, сякаш това е животозаплашваща агресия. Тези субстанции се наричат алергени. Когато детето е изложено на тях, могат да се появят различни алергични оплаквания като сърбеж, сълзене на очите, хрема, свиркане на гърдите, кашлица и обриви.
Какво е алергична реакция?
За да има алергична реакция е необходимо взаимодействието на 3 фактора в човешкото тяло:
• Алeргени, които навлизат от околната среда-полени, плесен, микрокърлежи на домашния прах, някои храни, латекс, животински пърхут и косми
• Мастоцити - вид бели кръвни клетки /левкоцити/
• Имуноглобулин Е - вид антитяло, което се свързва с алергените и след това с мастоцитите.
Мастоцитите след своята активация са главния виновник за алергичните оплаквания.
Кои са най честите алергени и какво причиняват те?
Децата може да са алергични към най-различни вищиства, като най-често това са полените и микрокърлелижите на домашния прах.
• Полени. Могат да причинят аларгичен ринит или т.нар. сенна хрема- възпаление и подуване на лигавицата на носа, очите и клепачите /конюнктивит/. Оплакванията са от кихане, хрема, сърбеж и сълзене на очите. Лечението включва антихистамини, кромолин и стероиди. Контактът с полените може да се намали като детето стои повече в къщи по време на цъфтежа определени треви и дървета, плътно затваряне на прзорците и изполване на климатик със специални филтри /air-conditioning/.
• Микрокърлежи на домашния прах. Тези малки животинчета /вид микроскопичен бръмбар/ се хранят с мъртвия епидермис, който се отделя от човешкото тяло и обитават спалните чаршафи и праха. Противно на името си те не са кърлежи и не смучат кръв, но са причинители на оплаквания подобни на сенната хрема, както и на астма. Домашният прах е сложна смес от различни влаканца от платове, пърхут и косми на животни, бактерии, плесени и гъбични спори, хранителни частици, парченца от растения и други алергени. Тази смес има алергизиращ потенциал и затова е важно редовното й почистване.
• Плесени. Това са паразитни, микроскопични гъбички /фунги/, отделящи спори, които летят свободно из въздуха също както растителните полени. Плесените са чести причинители на алергии и обитават влажни помещения като мазе или баня, както и тревата, купчини гниещи листа или слама. Оплакванията включват кихане, хрема, сърбеж и сълзене на очите, кашлица. Лечението включва антихистамини и кортикостероиди.
• Животински пърхут и косми. Протеините, намиращи се в мастните жлези и слюнката на различни животни причиняват алергични реакции при някои деца и възрастни. Алергията маже да се развие 2-3 години след като животното е взето в къщи и е възможно оплакванията да изчезнат чак месеци след като контакта с него е прекратен. Лечението е същото като при другите алергични реакции и се препоръчва избягване на общуване с определения вид животно-причинител на оплакванията.
• Латекс. Гумените ръкавици и пудрата за тях, съдържаща латекс имат алергизиращ ефект при някои от пациентите.
• Храни. Алергичната реакция обикновенно възниква в рамките на минути след консумация на храната. Разпространени храни, предизвикващи алергии са мляко, риба, калмари, миди, различни ядки, особенно фъстъци и яйца. Оплакванията са свиркане на гърдите и кашлица, обрив, хрема, повръщане, диария, оток на тъканите около устата и езика. Най-доброто лечение е изибщо да се избягват храните, които в миналото са предизвиквали подобни оплащвания при алергичното дете. За обривите се прилагат кожен охладителен крем, а сърбежът се облекчава с антихистаминови препарати. При по-тежки реакции, като оток на устните и езика /едем на Квинке/ е наложително приложението на кортикостероиди за намаляване на отока, тъй като съществува опасност за дишането и смърт. При такива животозаплашващи ситуации е е необходимо незабавно инжектиране на адреналин.
• Ужилвания и ухапвания от насекоми. Всяко дете, ужилено от пчела изпитва болка и подуване на мястото около ужилването. Някои деца обаче, които са алергични към въпросното ужилване развиват по-тежка реакция, която дори може да предтавлява заплаха за живота. Оплакванията изразяват в затруднено дишане, обрив, подуване на лицето и езика, свиркане на гърдите и затруднено гълтане, неспокойство, ускорен пулс, замайване и рязък спад на кръвното налягане. Лечението на по-леките аларгични реакции се състои в даване на антихистамин за обрив и сърбеж, парацетамол за болката от ужилването. При пациенти, които са алергични няма време за губене и веднага трябва да се инжектира адреналин и да се запачне приложение на кортикостероидиза да се предотврати развитието на тежка алергична реакция.
Кои хора развиват алергии?
Не всички хора развиват алергично заболяване по време на своя живот. Повечето алергии са наследствени, което означава, че те се предават на децата от техните родители. Децата унаследяват склоността да развият алергия, но не и самата хиперчувствителност към определен алерген. Педиатричната практика показва, че ако ако един от нашите пациенти е алергичен, много често се оказва, че поне един от неговите родители или баба и дядо, също има алергично заболяване.
Колко чести са алергиите?
Различни аларгични заболяваня с една или друга форма на тежест засягат над 20 процента от населението, т.е. всеки пети човек.
Как се поставя диагнозата на едно алергично заболяване?
Ако се съмнявате, че вашето дете има алергия, нашият съвет е да не чакате оплакванията да преминат. Когато симптомите продължават повече от една-две седмици и имат склонност да се повтарят, идете на лекар, за да се направи пълен преглед.
При посещението си при лекаря, той ще ви зададе няколко въпроса, свързани със заболяването на вашето дете:
• Какви са оплакванията?
• От кога се наблюдават тези оплаквания и колко дълго продължават обикновено?
• Сезонни ли са оплакванията, напр. засилват се прилет и есен или са целогодишни?
• Имате ли домашни животни и влошават ли се симтомите, когато детето е в конттакт с тях?
• Пуши ли някой в къщи?
• Какво облекчава оплакванията? Какви медикаменти сте използвали до момента и с какъв резултат?
• Какво влошава оплакванията
• С парно ли се отоплявате?
• Детето ви оплаква ли се, че не усеща миризмите напр. на храна, цветя и други?
При прегледа лекарят ще обърне специално внимание на кожата, очите, носа, ушите, гърлото и белия дроб.
При нужда се назначават лабораторни изледвания, които обикновено включат кожни и кръвни тестове.
Кожни тестове за алергии
Кожно-алергичните тестове са два вида: скарификационен и прик-тест. Провеждат се като екстракти от определени алергени се са нанасят върху одраскване /скарификационен/ или се инжектират чрез фино убождане /прик-тест/.
В какво се състои теста?
Първо лекар или медицинска сестра ще прегледа кожата от вътрешната страна на предмишницата и ще я почисти със спирт. Някои области на кожата ще бъдат маркирани с химикал, за де се обазночат алергените, които ще се тестват. След това една малка капка от всеки потенциален алерген, напр. полен или пчелна отрова се вкарва чрез убождане в кожата. Това убождане се нарича прик, и от тук е името на теста- прик-тест. Убождането е съвсем повърхностно и то не трябва да причинява кървене. При скарификационния тест алергените се нанасят върху одрасквания, направени с игла.
Ако вашето дете е алергично към определена субстанция, кожата, където тя е нанесена се зачервява и може да се появи сърбеж. Положителната реакция прилича на оплакванията, като при ухапване от комар. Тази реакция означава, че детето е алергично към определения аларген, нанесен чрез скарификационен или прик тест.
Колко дълго продължава теста?
Планирайте да отделите около един час за цялото посещение. Поставянето на алергените трае 5 до 10 минути, след това трябва да изчакате още около 15 минути, за да се види как ще реагира кожата.
Как да се подготвите за теста?
Информирайте лекаря за всички медикаменти, които приема детето, тъй като някои от тях могат да замъглят резултати от теста. Антихистаминовите препарати трябва да се спрат поне 5-7 дни преди кожно-алергичното тестуване.
Ще боли ли?
Поставянето на алергените е свързано с леко дразнене и повечето деца казват, че не боли твърде много.
Тестовете безопасни ли са?
Въпреки, че малки количества алергени се внасят вътре в тялото, кожните тестове са безопасни, когато се изпълняват от квалифициран персонал.
Кръвни тестове за алергии
Кръвните тестове се използват, за да се установи какво предизвиква аларгична реакция. Те се използват при деца, които имат екзема или друго кожно заболяване, което пречи на поставянето на алергените върху кожата.
Два от често изполваните кръвни тестове са РАСТ /радиоалергосорбентен тест/ и ЕЛАЙЗА /ЕLISA, енизимосвързан имуносорбентен тест/. И в двата случая малко количество кръв се взема и се изследва за определени антитела. Кръвните тестове са по-скъпи не са така точни и чувствителни, както кожно-алергичните тестове, но едновеременно могат да бъдат изследвани 40 и повече алергени.
Как се лекуват алергиите?
Няма лечение за алергииите, но в педиатричната практика се използват различни медикаменти, които значително облекчават симптомите и позволяват на детето да води нормален живот. Това са антихистамини, деконгестанти, комбинирани препарати, очни капки и назален спрей.
Антихистамини:
Антихистаминовите препарати са едни от най-важните и често използвани лекарства за алергични заболявания. Те облекчават сенната хрема, кихането, сърбежа и сълзенето на очите. За съжаление страничен ефект на повечето от тях е сънливост.
Деконгестанти:
Тези препарати се използват като капки и спрей за нос /назален сперй/, очни капки и като таблетки за прием през устата. Спрей и капки не трябва да се използват по-дълго от 3 дни, тъй като след това влошават симптомите.
Комбинирани препарати:
Някои противоалергични лекарства съдържат едновременно антихистамин и деконгестант за облекчение на няколко симптома, напр. сърбеж, обрив, кихане и хрема.
Назален спрей:
Тези препарати се продават в 4 различни форми- деконгестанти, водно-солеви разтвори, кортикостероиди и кромолин.
• Деконгестанти, които облекчават хремата и не трябва да се използват повече от 3 дни
• Водно-солеви разтвори за леко изразена хрема, тъй като разводняват носните секрети
• Кортикостероиди за намаляване на алергичното възпаление, това са най-мощните препарати в аптечната мрежа, необходими са 1-2 седмици, за да проявят пълния си ефект. Преди тяхната употреба е задължителна консултация с лекар
• Кромолин също изисква няколко седмици за да подейства, има по-малко странични ефекти от кортикостероидите
Могат ли алергиите да бъдат предотвратени?
Лекарствата облекчават алергичните оплаквания, но вие може да предприемете някои мерки за да предотвратите тези оплаквания:
В къщи
• Когато цъфтят полените, затваряйте плътно прозорците и изполвайте клематик
• Поддържойте влагата в къщи под 50%, за да предотвратите развитието на плесени
• Ако имате домашни животни, най-добре е да ги отглеждате извън дома. Ако сте принудени да се грижете за тях в къщи, не ги допускайте в спалнята и ги къпете често
• Не отглеждайте много растения в къщи, тъй като почвата улеснява развитието на плесени
• Използвайте синтетични покрития, незадържащи прах за възглавниците и матраците на леглото
• Перете спалното бельо ежеседмично в гореща вода
• Не позволявайте да се пуши вкъщи
• Чистете с прахосмукачка 2 пъти седмично, като алергичното дете не трябва да присъства в стаята, която чистите
• Не използвайте мокети, килими и китеници, които задържат прах. Когато е възмогно предпочитайте паркет или душаме като подово покритие.
• Избягвайте пердета и щори, които задържат прах
В колата
• При цъфтежа на полените не отваряйте прозорците
• Не позволявайте да се пуши в колата
Навън
• Намалете до минимум разходките в гори и по поляни през сезона на полените
• Проверете прогнозата за времето и опитайте да стоите повече в къщи през ветровитите дни, когато поленовият брой е най-висок
• Носенето на маска може да помогне, ако е необходимо да се излиза при наличие на много полени, напр. когато цъфтят тополите
• След като сте били навън, изкъпете детето, измийте косата му и го преоблечете. Така отстранявате полените, полапнали по дрехите, тялото и косата
• За да се защитите от ухапвания и ужилвания на насекоми е необходимо да носите обувки, ризи с дълъг ръкав и панталони, както и да се избягва употребата на силно миришещи дезодоранти, парфюми, шампоани и спрей за коса
При пътуване
• Носете противоалергични медикаменти на удобно място

Няма коментари: